Uncategorized

Vairavimas žiemą – patarimai, kaip išvengti incidentų

Žiemos oru apšerkšniję, snieguoti ir slidūs keliai pavojingi visiems vairuotojams. Štai patarimai, ką reiktų žinoti, kad jūsų vairavimas žiemą būtų saugus. Nors jie skirti labiau kasdienėms žiemos sąlygoms, o ne ekstremalioms situacijoms, tačiau laikydamiesi šių patarimų, galite užtikrinti eismo saugumą tiek sau, tiek kitiems eismo dalyviams.

Jeigu visgi norite apsisaugoti ir nuo sniego pūgų bei kitų nevaldomų situacijų, mes rekomenduojame įsigyti transporto sekimo sistemą, kuri iškilus nenumatytai situacijai leis nusiųsti artimiesiems arba pagalbos tarnyboms jūsų tikslią buvimo vietą.

Kokiai temperatūrai esant vairavimas žiemą yra pavojingiausias?

Pirmiausia, priešingai visų įsitikinimams, pavojingumas nedidėja krentant temperatūrai. Pavojingiausia temperatūra eismui yra prie užšalimo ribos. Ir ypač, kai dar pradeda lyti. Tokiomis sąlygomis keliai yra slidžiausi, kai vanduo ir alyvos likučiai susimaišo ant kelio dangos. Vanduo, ledas, sniegas ir netgi alyva, susimaišę tarpusavyje, sudaro labai slidų mišinį.

Patarimai žiemiškam vairavimui

Prieš pradedant žiemiškas keliones, atkreipkite dėmesį į kelis dalykus.

Žibintai ir valytuvai

Vienas didžiausių iššūkių vairuojant žiemą yra matomumas. Todėl svarbu prieš žiemą pasitikrinti automobilio langų valytuvus. Valytuvų guma turi būti minkšta ir nauja, jei ne, pasikeiskite juos, kol šalčiai dar neprasidėjo.

Valytuvai, deja, nepadės, jei langai aprasoję iš vidaus. Vėdinkite automobilį, atidarydami langus arba įjungdami oro kondicionierių. Žinoma, situacija šiuo atveju žymiai geresnėvairuotojams, kurie turi šildomą priekinį automobilio stiklą.

Matomumas taip pat ženkliai pagerės, jei automobilio žibintai bus švarūs ir tvarkingai sureguliuoti. Ir tai svarbu ne tik, kad jūs geriau matytumėt kelią, bet ir tam, kad kiti vairuotojai geriau matytų jus kelyje, bei nebūtų akinami!

Ir, be abejonės, būtinai laiku pasikeiskite padangas į žiemines – juk tai būtina, jeigu norite žiemą vairuoti saugiai.

Pasitikrinkite orų prognozę

Paprastas, bet svarbus patarimas – ypatingai vairuojant žiemą – vairuoti, atsižvelgiant į oro sąlygas. Ir būti pasiruošus įvairioms situacijoms.

Kad išvengtumėte nenumatytų oro sąlygų pasikeitimų, pasitikrinkite orų prognozę prieš išvažiuodami, tai pravers ne tik išsiruošiant į ilgą kelionę, bet ir vairuojant lengvąjį automobilį, vilkiką, ar tiesiog vežant vaikus į mokyklą. Vietiniai orų ar eismo žemėlapiai labai padeda tokiose situacijose, kadangi jie greičiauiai reaguoja į sąlygų pasikeitimus. 

Vairavimas žiemos metu

Atsižvelgti į aplinkos sąlygas, reiškia, saugotis juodojo ledo, kuris dažniausiai atsiranda žemiau esančiuose kelio ruožuose prie miškų ar ant tiltų. Būkite itin dėmesingi, vairuokite lėtai ir atidžiai, stebėkite aplinkos sąlygas. Neviršykite greičio – atsargumo principas yra itin aktualus vairuojant žiemą.

Laikykitės atstumo ir aiškiai iš anksto signalizuokite, jei atsirado kliūtis ar tam tikra priežastis.

Ramiai riedėkite ir būkite atsargūs įkalnėse bei nuokalnėse 

Žymiai daugiau inercijos reikia, norint pradėti judėti po visiško sustojimo, ir jos reikia gerokai mažiau, kai automobilis vis dar rieda. Jeigu galite pristabdyti tik tiek, kad dar riedėtumėt, taip ir darykite.

Važiavimas kalnuotu keliu yra tikras iššūkis, kai kelias apledėjęs. Įgaukite šiek tiek inercijos lygiame kelyje, prieš pradėdami važiuoti įkalnėn. Stipresnė akceleracija apsnigtoje įkalnėje tik privers ratus prasisukti, tad įgaukite inercijos dar prieš kildami į kalną. Pasiekę įkalnės viršūnę sumažinkite greitį ir leiskitės žemyn kaip įmanoma lėčiau.

Apsisaugokite nuo mirtino dujų išmetimo

Išmetamųjų dujų vamzdis negali būti užsikimšęs sniegu, ledu ar purvu. Užblokuotas duslintuvo išmetimas gali sukelti anglies monoksido prasiskverbimą į automobilio saloną.

Slydimas, vairuojant žiemą

Slydimas yra labai pavojingas, todėl stenkitės jo išvengti. Kaip? Pirmiausia, stenkitės nepanikuoti – panika dažniausiai sukelia staigius judesius, o svarbiausia vairuojant žiemą yra švelnūs ir ramūs judesiai. Žiemą ir esant slidžiai kelio dangai akceleruokite tolygiai ir stabdykite lėtai. Įsibegėjant, jauskite, kai automobilis įgauna trauką, taip išvengsite ratų prasisukimo ir praslydimo. Stabdykite anksčiau, nei esate įpratę sausame kelyje, ir lėtai, nes sustoti slidžiame kelyje užtrunka ilgiau.

Pagalbos rinkinys ekstremaliam žiemos vairavimui

Jeigu vykstate į ilgą kelionę ekstremaliomis žiemos sąlygomis, visada automobilyje turėkite pagalbos rinkinį. Jį turi sudaryti kastuvas, apklotas, pakrautas telefonas, reikalingi medikamentai, papildomas kuras, maistas ir spalvotas audėklas, kuriuo galima būtų atkreipti dėmesį kviečiantis pagalbą.
Jei įvažiavote į pusnį, likite automobilyje. Pūgos metu matomumas yra blogas tiek jums, tiek ir gelbėjimo tarnybai. Uždėkite ryškų audėklą ant automobilio antenos ir šiltai laukite automobilyje.

Visada informuokite artimuosius, kur ir kada jus važiuojate, vairuokite saugiai ir naudokite Ecofleet transporto kontrolės sistemą, kad kiti prireikus galėtų pažiūrėti jūsų buvimo vietą.

Related Articles