Uncategorized

Viena diena iš „Team Jumbo-Visma“ sporto direktorių gyvenimo

Sporto pasaulyje nepaprastai svarbu įgyti kuo didesnį konkurencinį pranašumą prieš varžovus, o visapusis pasirengimas yra bene geriausias būdas to pasiekti.

Tai neabejotinai patvirtins ir „Team Jumbo-Visma“ – jungtinė Nyderlandų sporto komanda, užsiimanti profesionaliu dviračių sportu. Ruošdamiesi lenktynėms jie apgalvoja viską iki menkiausių detalių – būtent todėl „Fleet Complete“ ir tapo jų oficiali transporto kontrolės technologijų tiekėja.

Turbūt smalsu sužinoti – o kaipgi ruošiamasi lenktynėms? Ir kokį vaidmenį transporto kontrolė atlieka profesionaliame dviračių sporte?

Ieškodami atsakymo iš pirmųjų lūpų ir norėdami pažinti sporto pasaulį iš vidaus, gavome progą pasėdėti šalia „Team Jumbo-Visma“ sporto direktoriaus Addy Engels, vairuojančio vieną iš komandos palaikymo automobilių per „Giro d’Italia“ lenktynes, ir pamatyti, kaip komanda ruošiasi dviračių varžyboms, kaip jos vyksta ir kokį vaidmenį čia atlieka transporto kontrolės sistema.

Pasiruošimas lenktynėms

„Team Jumbo-Visma“ darbotvarkė itin įtempta, nes jie dalyvauja visose didžiosiose lenktynėse, tokiose kaip „Giro d’Italia“, „Tour de France“ ir „Vuelta“.

Planuojant šias lenktynes svarbiausi pasiruošimo darbai vykdomi užkulisiuose – tiek prieš, tiek per varžybas. Dviračių pastatymas ant trasos tėra ledkalnio viršūnė. Apskritai pasiruošimas vyksta dviem kryptimis – logistine ir sportine.

Pirmiausia pažvelkime, kaip vyksta pasiruošimas iš sportinės pusės.

Toks pasiruošimas apima viską, kas susiję su komandos sportininkais ir jų pasirodymu lenktynėse. „Apsibrėžiame tikslus ir nusprendžiame, kuriose lenktynėse dalyvaus atitinkami sportininkai“, – sako Engels. „Kiekvienoms lenktynėms sukuriame strategiją ir taktiką – tai, žinoma, reikalauja dviratininkų indėlio.“

Kitas labai svarbus pasiruošimo aspektas – apgalvoti kiekvieną specifinį elementą, su kuriuo dviratininkas galimai susidurs lenktynių metu. „Kiekvieną lenktynių atkarpą peržiūrime gatvių vaizdų nuotraukose ir detaliai fiksuojame viską, į ką reikia atkreipti dėmesį, įskaitant įvairiausias kliūtis, trasos susiaurėjimus ir jos išplatėjimus“, – aiškina Engels.

Atlikus sportinį pasiruošimą, metas pereiti prie logistinio.

Šis pasiruošimas labiau susijęs su užkulisine veikla, įskaitant resursų valdymą ir darbuotojų koordinavimą, kuri taip pat nepaprastai svarbi norint tinkamai pasiruošti varžyboms.

„Esame atsakingi už tai, kad kiekvienas personalo narys atliktų tiksliai tai, ką turi atlikti kiekvieną dieną“, – sako Engels. „Tai apima ir tuos, kurie pasirūpina lagaminų gabenimu į viešbutį, ir tuos, kurie paduoda dviratininkams vandens gertuves per lenktynes.“

Kita svarbi logistinio pasirengimo dalis yra susijusi su komandos transporto priemonių valdymu – tai vaidina kritinį vaidmenį pačiose lenktynėse. Paaiškinsime smulkiau, kodėl.

„Automobiliuose turi būti viskas, ko mums gali prireikti per varžybas. Taip pat būtina patikrinti padangas, ir, kilus abejonių dėl jų tinkamumo, pakeisti. Žinoma, reikia nepamiršti ir prisipilti degalų“, – dėsto Engels. „Automobiliai taip pat turi būti nuplauti ir išvalyti, kad kiekvieną lenktynių dieną atrodytų nepriekaištingai. Tai tarsi komandos vizitinė kortelė.“

Lenktynių diena iš arčiau

Kai jau viskas paruošta ir „Team Jumbo-Visma“ yra pasirengusi lenktynėms, lieka daugybė darbų užkulisiuose, kuriuos būtina atlikti lenktynių metu.

„Team Jumbo-Visma“ dviratininkus lenktynėse lydi du komandos automobiliai su personalo nariais.

„Pirmajame automobilyje važiuoja du sporto direktoriai ir mechanikas. Antrajame automobilyje važiuoja tik vienas sporto direktorius ir mechanikas. Pirmajam automobiliui tenka daugiausiai darbo ir streso. Štai kodėl pirmojo automobilio įgulą sudaro du komandos vadovai – tokiu būdu vienas gali sutelkti dėmesį į vairavimą, o kitas – į treniravimą“, – aiškina Engels.

Lenktynių įkarštyje užgriūna daugybė atsakomybių, tad būti komandos nariu nelengva.

„Būna momentų, kai beveik nieko nevyksta, tačiau kitais momentais turiu daryti tris dalykus iš karto“, – pasakoja Engels apie darbą važiuojant palaikymo automobiliu. „Vairuoti taip pat nelengva, nes turi 5–6 valandas išbūti visiškai susikoncentravęs, juk važiuoti reikia labai arti kitų automobilių ir dviratininkų.“

Bet kuriuo atveju komandos nariai palaikymo automobilyje visada pasirengę suteikti sportininkams bet kokią reikalingą pagalbą.

„Kai dviratininkui tavęs prireikia, svarbu lenktynių pelotono galą pasiekti kaip galima greičiau“, – sako Engels. „Reikia pasirūpinti, kad dviratininkai turėtų maisto ir gėrimų, prireikus pakeisti padangas ar net visą dviratį, kai ištinka didesnė bėda.“

O kaipgi dviratininkai praneša komandos nariams automobiliuose, kad jiems prireikė pagalbos?

Su sportininkais komunikuojame per vadinamąsias „ausis“ – specialų radijo imtuvą su ausinėmis ir mikrofonu, kurį turi kiekvienas dviratininkas. Tokiu būdu visi komandos nariai abiejuose automobiliuose gali girdėti, kai sportininkas kažką sako“, – atskleidžia Engels.

Nuolatinė komunikacija ir aprūpinimas vandeniu bei įranga – komandos nariai palaikymo automobiliuose užtikrina, kad dviratininkams nieko netrūktų per lenktynes ir jie galėtų pasirodyti didžiausiu pajėgumu.

Transporto kontrolės vaidmuo

Sužinojome, kaip intensyviai vyksta pasiruošimas lenktynėms ir kokie svarbūs jose yra palaikymo automobiliai, todėl dabar kur kas lengviau suprasti, kodėl „Team Jumbo-Visma“ reikia pačių geriausių stebėjimo ir komunikavimo galimybių, susijusių su turimomis transporto priemonėmis.

Šioje srityje nepamainoma tampa „Fleet Complete“ programinė įranga. Automobiliuose įmontuoti įrenginiai leidžia prisijungti prie debesų technologijos pagrindu veikiančios platformos, kuri suteikia komandai galimybę bet kada prireikus aiškiai matyti kiekvienos transporto priemonės būseną ir sužinoti:

  • Tikslią transporto priemonės buvimo vietą
  • Kokie personalo nariai yra transporto priemonėje
  • Kokį atstumą ir kokiu greičiu važiuoja transporto priemonė
  • Kokiose lenktynėse transporto priemonė dalyvauja

Paklaustas, kokių dar privalumų transporto priemonių kontrolės sistema jiems suteikia, „Team Jumbo-Visma“ sporto direktoriaus atsako štai ką:

„Mūsų treniruotės ir varžybos gali apimti iki 4 000 kilometrų per savaitę, o tai reiškia didesnį degalų sunaudojimą ir transporto priemonių nusidėvėjimą. „Fleet Complete“ platforma gali suteikti mums gilesnių įžvalgų, kurios itin pravers saugos didinimo ir laiko bei pinigų ekonomijos tikslais. Laiku gaunami įspėjimai dėl techninės priežiūros, tikslus nuvažiuotų kilometrų sekimas ir variklio duomenys realiu laiku yra itin svarbūs siekiant palaikyti puikią transporto priemonių būklę, vairuotojų saugumą kelyje ir fiskalinę atsakomybę dėl mūsų autoparko.“

„Fleet Complete“ transporto priemonių kontrolės sprendimas leidžia „Team Jumbo-Visma“ visada turėti naujausią informaciją, susijusią su turimų transporto priemonių būsena.

Priemonės, lydinčios į sėkmę

Iki smulkmenų atliktas pasiruošimas, talentingi sportininkai, aukščiausio lygio personalas ir pažangi technologija – tai viskas, ko „Team Jumbo-Visma“ komandai reikia, kad ją toliau lydėtų sėkmė profesionaliame dviračių sporte.

Paklaustas, koks komandos pasiekimas šiandien jam labiausiai kelia pasididžiavimą, Engels atsako: „Pagalvojęs apie komandą, labiausiai didžiuojuosi mūsų tobulėjimu per pastaruosius 5 metus. Iš „bjauriųjų ančiukų“ virtome geriausia komanda pasaulyje.“

„Fleet Complete“ džiaugiasi galėdama prisidėti prie sparčios „Team Jumbo-Visma“ pažangos ir šviesios ateities išlaikant komandą pirmosiose dviračių sporto pozicijose.

Related Articles