Uncategorized

MWC 2019: 5G pradės naują techninę revoliuciją

2019 m. „Mobile World“  kongresas buvo skirtas 5G – naujausios kartos mobiliojo ryšio technologijai.  5G bus automobiliuose, pusryčių padėkluose ir netgi galėsime nuotoliniu būdu vairuoti sunkvežimius, naudodami 5G. Nors 5G ryšys dar nėra viešai prieinamas, beveik visi gamintojai „Mobile World“ kongrese pristatė savo 5G išmaniuosius telefonus. 5G taip pat pakeis telematikos industriją. Apžvelkime išsamiau, kuo ypatinga 5G technologija. 

5G – tik dar vienas ryšys?

5G tikrai yra daugiau nei dar vienas ryšys, kai 5G taps viešai prieinamas, jis sukels inovacijų bangą. Jis gali būti iki 100 kartų greitesnis nei 4G, o į tinklą tuo pačiu metu gali prisijungti didžiulis kiekis įrenginių.  Derinant pažangiausias tinklo technologijas ir naujausius mokslinius tyrimus, 5G pasiūlys ryšius, kurie bus patikimesni ir daug greitesni nei dabartiniai, netrukus vidutinis  atsisiuntimo greitis bus maždaug 1GB per sekundę. Tai reiškia, kad bus galima atsisiųsti didelės raiškos vaizdo įrašus ar filmus per kelias sekundes. 

Pagrindiniai 5G ryšio privalumai, lyginant su 4G:

  • Didesnis duomenų kiekis: 1000 kartų didesnis pralaidumas
  • Didesnis duomenų perdavimo greitis: nuo 10 iki 100 kartų didesnis greitis
  • Mažas vėlinimo laikas: 60 – 120 kartų greičiau
  • Daugiau įrenginių: iki 100 kartų daugiau įrenginių gali būti prijungta tuo pačiu metu
  • Mažos baterijos sąnaudos
  • Didesnis patikimumas 

Apskritai, 5G gerokai pagerins mobilaus plačiajuosčio ryšio pralaidumą, pajėgumą ir patikimumą. 

5G ir daiktų internetas

Kadangi 5G ryšys leidžia prijungti iki 100 kartų daugiau įrenginių tuo pačiu metu, jis leis išnaudoti visą daiktų interneto potencialą – vis daugiau išmaniųjų įrenginių galės būti   prisijungę. Mažas duomenų vėlinimo laikas suteikia interaktyvumą realiu laiku naudojant debesį. Puikus pavyzdys yra autonominiai arba nuotoliniu būdu valdomi automobiliai, nes net sekundės uždelsimas gali įtakoti didelį eismo įvykį. Dėl mažo energijos suvartojimo, kai kurie prijungti įrenginiai gali dirbti mėnesius ar metus be žmogaus įsikišimo.   

Naujos technologijos ne tik naudosis 5G, bet ir derins tai su dirbtiniu intelektu ir daiktų internetu – naujos kartos ryšys galės perduoti daug duomenų labai greitai, dirbtinis intelektas apdoros duomenis bei paskirstys užduotis prijungtoms mašinoms, įrenginiams ir „daiktams“. Sakoma, kad pilnai autonominiai automobiliai negalės egzistuoti be 5G ir dirbtinio intelekto. 

Nors 5G realiai dar nėra naudojamas, jo privalumai ir potencialas yra akivaizdūs.  Komunikacijose 5G gali atnešti dar geresnės  patirties per padidintą ir virtualią realybę. Tai padės autonominių automobilių valdymui bei pakeis automobilių vairavimo būdą; debesų robotika ir nuotolinis valdymas perims didelę gamybos užduočių dalį. Mašinų intelektas ir valdymas realiu laiku padės geriau valdyti energijos  ir komunalinių paslaugų išteklius.  Galbūt tai skamba tik kaip madingos sąvokos, bet šios naujos technologijos tikrai gali sužibėti su 5G ryšio pagalba.   

5G ir telematika 

Tikimasi, kad 5G bus naudojamas autonominiuose transporto parkuose ir automobiliuose, tačiau jo vaidmuo telematikoje dar nėra visiškai aiškus. Tačiau mes matome daug žadančių galimybių.  

5G ryšys leis milisekundės lygiu transliuoti visus suvestinius duomenis iš automobilių: padangų pripūtimo lygis, ratų sukimosi greitis, stabdžių panaudojimo procentas ir visi kiti „gyvi“ automobilių dalių duomenys. 

Taip pat bus galima tai derinti su vaizdo telematikos duomenimis iš vietovių, tai suteiks pilną panoraminį automobilio navigacijos vaizdą realiu laiku, diagnostikos, prognozės ir nuspėjamąją analizę.   Duomenys bus transliuojami į centralizuotą debesį, juos interpretuos didelės duomenų analizavimo platformos kaip CONNVEX. Tai sudarys išsamią duomenų pasidalinimo ir komunikavimo tarp dalių, komponentų, automobilio aplinkos ir istorinių duomenų ekosistemą.   

5G paleidimo data

5G tinklų statymas reikalauja didžiulių investicijų. Numatoma, kad 5G ryšio Europoje paleidimas kainuos iki 500 mlrd.eurų. Šią vasarą 5G tikimasi paleisti Jungtinėje Karalystėje, o kitur pasaulyje iki 2020 m., veikiant kartu su esamomis 3G ir 4G technologijomis. 

Taigi kol kas dar negalime naudoti šios technologijos, bet kai bus pastatyti tinklai, 5G paskatins daugybės naujų įrenginių ir „daiktų“ prisijungimą. 

Related Articles