Uncategorized

Kaip sumažinti transporto priemonių parko poveikį aplinkai

Remiantis Europos klimato teisės aktu, iki 2030 m. ES šalys turi sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį bent 55 procentais. Tokiu būdu siekiama, kad iki 2050 m. ES poveikis klimatui taptų neutralus.

Poveikio klimatui neutralizavimas iki 2050 m. reiškia, kad bendras ES šalių išmetamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis turi būti sumažintas iki nulio atitinkamais veiksmais: mažinant emisijas, investuojant į žaliąsias technologijas ir saugant natūralią gamtinę aplinką.

Todėl didelį anglies ir (arba) metano pėdsaką paliekančios įmonės iš esmės turi pertvarkyti savo gamybos procesus ir imtis kitų priemonių anglies dioksido kompensavimo tikslams pasiekti.

Prie emisijų mažinimo turi prisidėti visi pagrindiniai ekonomikos sektoriai: energetikos, statybų, pramonės ir žemės ūkio.

Mažais žingsneliais didelių pokyčių link

Transporto stebėjimas ir kontrolė eksploatacijai analizuoti

Norėdami įvertinti savo transporto priemonių parko eksploatacijos efektyvumą, turite žinoti, kiek ir kur yra faktiškai naudojamų transporto priemonių, kokios jų degalų sąnaudos ir techninės priežiūros poreikiai, ar efektyviai suplanuoti maršrutai, kiek laiko transporto priemonės veikia tuščiąja eiga ir (ar) darbuotojų vairavimo stilius yra ekonomiškas.

Išanalizavus šiuos duomenis galima identifikuoti ir spręsti problemas, pavyzdžiui, organizuoti mokymus vairuotojams ir gerinti jų vairavimo stilių, efektyviau organizuoti užduotis pagal transporto priemonių buvimo vietą bei optimizuoti maršrutus.

Investicija į modernų transporto priemonių parką

Iš pirmo žvilgsnio naujas transporto priemonių parkas gali asocijuotis su didžiulėmis išlaidomis, tačiau žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos tokia investicija apsimoka, nes pakankamai greitai atsiperka. Naujesnės transporto priemonės yra palankesnės aplinkai ir apskritai ekonomiškesnės, jau nekalbant apie elektrinius automobilius, kuriuos įsigyti kainuoja brangiau, tačiau jų eksploatacijos kaina už kilometrą yra kur kas mažesnė (net ir turint omenyje elektros kainų augimą), be to, jie palieka mažesnį ekologinį pėdsaką.

Ekonomiškas vairavimas sumažina iki 25 % degalų sąnaudų

Žaliasis vairavimas reiškia ekonomišką transporto priemonės naudojimą, kai sąmoningai ir nuosekliai mažinamos degalų sąnaudos bei pačios transporto priemonės nusidėvėjimas. Tai visuminis požiūris į vairavimo stilių ir transporto priemonės valdymą, kuris leidžia kuo labiau sumažinti ekologinį pėdsaką.

Keletas patarimų, kaip sutaupyti degalų ir vairuoti aplinkai palankesniu būdu:

1. Pašildykite automobilį važiuodami, o ne stovėdami vietoje.

2. Stenkitės vengti staigaus stabdymo ir stabčiojimo.

3. Variklį naudokite mažais apsisukimų dažniais.

4. Kelyje stenkitės numatyti manevrus iš anksto.

5. Jei stovite ilgiau nei 20 sekundžių, išjunkite variklį.

6. Neapsunkinkite transporto priemonės pertekliniu svoriu.

7. Tikrinkite padangų slėgį – važiuojant nepakankamai pripūstomis padangomis padidėja degalų sąnaudos.

Reguliari techninė priežiūra

Tinkamai veikiantis variklis išmeta mažiau teršalų ir sunaudoja mažiau degalų. Transporto priemonių parko valdymo sistema padeda laikytis numatyto techninės priežiūros grafiko.

Related Articles