Uncategorized

8 techninės priežiūros patarimai, kad Jūsų autoparkas veiktų sklandžiai

Tikriausiai girdėjote posakį: „Atsarga gėdos nedaro“. Kalbant apie autoparko priežiūrą, tai yra tikra tiesa.

Profilaktinė autoparko priežiūra padeda sutaupyti dideles sumas pinigų. Tvarkingai prižiūrimas automobilis naudoja mažiau degalų, rečiau genda ir sudaro mažiau veiklos išlaidų. Imdamiesi prevencinių veiksmų, problemas išspręsite ankstyvose stadijose, joms dar nespėjus sukelti pavojaus saugumui. 

Žinoma, kaip ir su daugeliu dalykų versle, tai lengviau pasakyti negu padaryti. Geri ketinimai ne visuomet virsta naudingais veiksmais. Žmogiškosios klaidos, nesuplanuota plėtra ir prastas vairuotojų paruošimas gali neigiamai veikti Jūsų autoparko gerovę – o kai nukenčia transporto priemonių būklė, prastėja ir visa situacija. Ko gi galima imtis, kad autoparko būklė būtų nepriekaištinga? 

 

1. Sukurkite autoparko inspektoriaus poziciją

Tinkamai sudarytas patikrų tvarkaraštis yra pirmas žingsnis autoparko gerovės link. Profilaktinė techninė priežiūra, pvz., alyvos ir padangų keitimas bei variklio skyriaus valymas, turi būti atliekama reguliariai. Savo kalendoriuje, o dar geriau – autoparko valdymo sistemoje susikurkite tam skirtą priminimą. Jei tokio tvarkaraščio laikymasis reikalauja per daug išlaidų ar pastangų, apsvarstykite galimybę šiai užduočiai pasamdyti patyrusį automobilių prižiūrėtoją arba tokių paslaugų teikėją, kuris pasirūpins šiais dalykais už Jus, o Jums liks daugiau laiko susitelkti į verslo valdymą. 

Automobilių aptarnavimo priminimai

2. Gaukite reguliarias vairuotojų ataskaitas

Apie techninę priežiūrą galvokite kaip apie periodiškai atliekamą užduotį, o ne kaip apie konkrečiai datai suplanuotą darbą. Be įprastų patikrų turėtumėte kuo dažniau bendrauti su vairuotojais. Juk būtent jie transporto priemonėse praleidžia daugiau laiko nei bet kas kitas. Nurodykite jiems tikrinti tokius dalykus, kaip alyvos lygis ir padangų slėgis. Tai padės Jūsų vairuotojams išsiugdyti geriausius įgūdžius ir užmegzti produktyvius darbo santykius su Jumis ir techninės priežiūros komanda ar rangovu.

3. Įsitikinkite, kad Jūsų transporto priemonės atitinka savo paskirtį

Juk nenaudotumėte plastikinio kastuvo namo pamatams kasti arba ekskavatoriaus smėlio piliai statyti. Lygiai taip pat kiekviena Jūsų autoparko transporto priemonė turėtų būti tinkamai parengta numatytoms užduotims atlikti. Pernelyg menkais parametrais pasižyminčių automobilių naudojimas lemia greitesnį nusidėvėjimą ir gedimus. O viršijančių reikiamus parametrus automobilių naudojimas sukelia nereikalingų išlaidų. Įsigydami transporto priemonę ar skirdami užduotis nustatykite, kas ja bus vežiojama ir kokios bus jos eksploatavimo sąlygos: taip transporto priemonę naudosite pačiu efektyviausiu būdu.

4. Prižiūrėkite automobilių padangas

Padangų slėgis visam vairavimui turi didelę reikšmę. Jis daro įtaką automobilio valdymui, degalų sąnaudoms ir bendram dėvėjimuisi bei gedimams. Tačiau atminkite, kad padangų nusidėvėjimas nebus vienodas visame autoparke. Oro sąlygos, kelio danga ir individualaus vairuotojo vairavimo įpročiai gali turėti įtakos padangų nusidėvėjimo greičiui. Todėl svarbu, kad Jūsų autoparko inspektorius patikrintų padangų slėgį prieš ir po kelionės. O vairuotojai turėtų jį tikrinti kelyje, ypač ilgesnių kelionių metu.

Be slėgio tikrinimo, vairuotojai ir autoparko valdytojas turėtų stebėti ir bendrą padangų nusidėvėjimą. Remiantis vienu neseniai atliktu tyrimu, susidėvėjusios padangos sumažina lengvųjų sunkvežimių valdymo galimybes iki 28 %, todėl reguliariai tikrinti padangų nusidėvėjimą yra būtina.

5. Palaikykite savo transporto priemonių švarą

Juk neitumėte į susitikimą su klientu, jei ant Jūsų batų būtų purvo (mes bent jau tikimės, kad to nedarytumėte). Tas pat ir čia – vairuodami netvarkingas, nešvarias transporto priemones nepagerinsite bendrovės įvaizdžio. O jei transporto priemonės bus plaunamos bei poliruojamos, Jūsų įmonė atrodys profesionaliai ir vairuotojai jaus didesnį pasitenkinimą darbu.

Be to, jei transporto priemonės išorė bus švari, galėsite greičiau pastebėti tokias problemas kaip rūdys ir nusidėvėjimas. Užmegzkite ryšį su autoparkų techninės priežiūros paslaugų teikėjais, kurie padės tinkamai prižiūrėti Jūsų autoparką. Jie galės plauti transporto priemones, o Jūs galėsite sutelkti daugiau dėmesio į kitas Jūsų vykdomo verslo sritis. Techninės priežiūros paslaugų teikėjai taip pat bus profesionaliai apmokyti pastebėti problemas anksti, prieš joms tampant didesnėmis ir brangesnėmis.

6. Instruktuokite savo vairuotojus 

Išmokykite vairuotojus, kaip vairuoti efektyviai ir kaip prižiūrėti vairuojamas transporto priemones (įskaitant tokias mechanines užduotis kaip padangų slėgio ir protektoriaus nusidėvėjimo tikrinimas). Pabrėžiant atidaus ir atsargaus vairavimo svarbą, sumažėja tikimybė vairuotojams pakliūti į eismo įvykius, kas savo ruožtu galėtų lemti automobilio prastovą ir brangiai kainuojantį remontą, arba dar blogiau – teismo ieškinį.

Be to, turėtumėte darbuotojams paaiškinti, kodėl reguliariai vykdyti techninę priežiūrą ir saugiai vairuoti yra taip svarbu. Kaip vienas autorius puikiai apibendrina: instruktavimas gali padėti „besimokantiems ugdyti geresnę savimonę ir didesnę asmeninę atsakomybę“.

7. Planuokite į priekį

Pažvelkite į ateitį po kelerių metų. Kur save matote? Kaip ir dauguma verslo savininkų, Jūs, tikimės, įsivaizduosite augimą: didesnį automobilių parką, verslo plėtrą ir daugiau vairuotojų. Bet ar esate pasirengę šiam augimui?

Jei nesugebėsite planuoti iš anksto, gali būti, kad eisite iš paskos konkurentams, kol jie tarpusavyje lenktyniaus. Be neigiamos įtakos verslo augimui, nesugebėjimas sukurti kintamo dydžio verslo modelį padarys žalos visiems bendrovėms pasiekimams. Skubėdami reaguoti į didėjančius reikalavimus, kylančius išsiplėtus klientų bazei, ir į papildomą spaudimą, atsirandantį valdant ir prižiūrint didesnį autoparką ir daugiau darbuotojų, galite būti priversti priimti skubotus sprendimus arba neapgalvotai išleisti pinigus.

Užuot priimdami skubotus sprendimus, geriau užmegzkite ryšį su paslaugų teikėju, kuris gali prižiūrėti ir valdyti didesnius autoparkus. Dirbdami su savo srities profesionalais, sumažinsite dėl prastos automobilio techninės priežiūros atsirandančią prastovos tikimybę. Tai taip pat reiškia, kad galėsite perduoti daug laiko reikalaujančias planavimo užduotis profesionalams ir sutelkti savo dėmesį į verslo plėtrą.  

8. Investuokite į autoparko valdymo programinę įrangą

Investicijos į telematikos įrankius ir technologijas gali padėti įgyti konkurencinį pranašumą. Iš tiesų, remiantis viena ataskaita, autoparko valdymo duomenys gali padidinti produktyvumą iki 15 %. Padidėja ir finansinės santaupos: apie 55 % apklausos dalyvių nurodė, kad degalų sąnaudos sumažėjo iki 10 %.

Išmaniosios valdymo programėlės gali pranešti Jums arba Jūsų autoparko inspektoriui apie tokius dalykus, kaip transporto priemonę gadinantis vairavimas, ir automatiškai įspėti konkrečius vairuotojus. Tai pagerins jų vairavimo įgūdžius ir taupys Jūsų pinigus, kuriuos kitu atveju tektų išleisti remontui.

Problemų prevencija visuomet yra naudingesnis dalykas nei problemų sprendimas. Investicija į gerą automobilių parko valdymo programėlę reiškia, kad Jūs su savo komanda galėsite registruoti problemas, planuoti technines patikras ir atlikti pažangią diagnostiką realiuoju laiku. Tai padės pastebėti nesklandumus anksčiau nei jie taps didesnėmis problemomis. Tai taip pat reiškia, kad programine įranga bus galima automatiškai stebėti Jūsų komandos vairavimą ir pranešti vairuotojams, jei reikės patobulinti jų vairavimo įgūdžius – o tai sutaupys pinigų degalų sąnaudoms ir apsaugos Jūsų transporto priemones nuo žalos, kurios galima išvengti.

Nesvarbu, ar vykdote mažą verslą, ar valdote tūkstančių transporto priemonių autoparką, kai vadovaujatės prevenciniu požiūriu paremta technine priežiūra, visuomet sutaupysite laiko ir pinigų.

Jei norite daugiau sužinoti apie tai, kaip aprūpinti savo autoparką telematika, susisiekite su mumis ir paprašykite „Fleet Complete“ transporto kontrolės demonstracinės versijos jau šiandien.

 



Related Articles